ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
--------------------------------------------
29/8/2016
Όλοι στο άρμα της Συνένεσης
Οι συντελεστές του Συνεταιριστικού χώρου, να προχωρήσουν με βάση τις γνήσιες συνεταιριστικές αρχές, έτσι ώστε να αποφευχθούν πειραματισμοί που θα μπορούσαν να εκτρέψουν το θεσμό σε επικίνδυνες ατραπούς.
------------------------------------------------
Αναγκαιότητα χάραξης ενός σοβαρού Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης για το πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα.
Κυρίως όμως υπάρχει η αναγκαιότητα χάραξης ενός σοβαρού Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης για το πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα .
- Να δίνει λύσεις και διεξόδους στα τεράστια προβλήματα των καταχρεωμένων και απογοητευμένων παραγωγών και μικροεμπόρων του πρωτογενή τομέα
- Να οδηγεί στη πράξη σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών και ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα,
- Να στηρίζει περισσότερο τις συλλογικές δράσεις (Ομάδες Παραγωγών, Γεωργικούς Συνεταιρισμούς)
- Να στηρίζει και να στηρίζεται από όλους όσους δραστηριοποιούνται στο πρωτογενή τομέα.
- Να μην εξυπηρετεί τη προσωπική προβολή ελαχίστων.
Κανείς Σχεδιασμός όμως, δεν έχει αξία και προοπτική, αν οι αρμόδιοι για το πρωτογενή τομέα δεν ασχοληθούν σοβαρότερα - πριν είναι αργά - με επείγοντα και πιεστικά θέματα όπως:
- Η έλλειψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, αύξησης της παραγωγικότητας και προστασίας της ντόπιας παραγωγής από τις συνεχιζόμενες νοθείες, και ελληνοποιήσεις προϊόντων, τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων,
- Η υπο-στελέχωση και η απαξίωση γεωτεχνικών υπηρεσιών και ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και η περιθωριοποίηση εκατοντάδων νέων επιστημόνων του πρωτογενή τομέα
- Οι καταχρεωμένοι, υπέργηροι παραγωγοί και οι αδύναμοι και ανοργάνωτοι συνεταιρισμοί και Ο. Π.
- Η συνεχής συρρίκνωση και ερήμωση της ενδοχώρας και η έλλειψη πόρων και επενδύσεων στο πρωτογενή τομέα.
Συλλογικά, θεσμικά, δομικά η αγροδιατροφικκή αλυσίδα θα πρέπει να αναδιοργανωθεί και να αναλάβει τις δικές της ευθύνες όσον αφορά την οργάνωση και διαχείριση του μέλλοντός της.
Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός Εθνικού διεπαγγελματικού Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων ο οποίος θα αποτελείται από φορείς που εκπροσωπούν όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα , από την έρευνα ως τον καταναλωτή. Να έχει θεσμικό ρόλο και όχι διεκδικητικό αλλά επιχειρησιακό , διαχειριστικό ,συμβουλευτικό. Να αποτελεί την γέφυρα επαφής του παραγωγού με την έρευνα την εκπαίδευση, την αγορά και τους φορείς πολιτικής και διοίκησης του κράτους.
Σήμερα η γεωργική παραγωγή είναι ο αδύναμος κρίκος.Συλλογικά, θεσμικά δομικά η αγροδιατροφική αλυσίδα θα πρέπει να αναδιοργανωθεί για να αυξήσει πρώτα το σύνολο της παραγόμενης αξίας και κατόπιν να κατανείμει την αξία με τρόπο που να είναι δίκαιος για όλους.
Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Το παραδοσιακό μοντέλο της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας όπως το γνωρίζουμε σήμερα, με τα προβλήματα , αλλά και τα πλεονεκτήματά του , είναι βέβαιο ότι σιγά σιγά δίνει την θέση του σε ένα νέο πρότυπο οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής . Η διεθνοποίησης της αγοράς και οι απαιτήσεις της , όπως και η αλματώδη ανάπυξη της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που άπτονται του αγροτικού τομέα , την ωθούν να ενταχθεί οργανικά στην νέα εποχή , όπου η διεθνοποίηση των αγορών και τεχνολογικές καινοτομίες έχουν το πρώτο λόγο.
Υπάρχουν , ήδη, όπως για παράδειγμα η διάθεση των αγροτικών προιόντων .
Σήμερα , στην Έλλάδα ο έμπορος , ο εξαγωγέας ή η μεταποιητική μονάδα αποτελούν ακόμη το κύριο μέσο της επαφής του αγρότη με την αγορά . όμως σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής διακινείται απρόσωπα. Εκεί μεσολαβούν τα τοπικά ή ηλεκτρονικά δημοπρατήρια , ακόμη και μεγάλα χρηματιστήρια εμπορευμάτων , μέσω των οποίων διαχωρίζονται ποιότητες , διαμορφώνονται τιμές , και διοχετεύονται τα αγροτικά προιόντα στην αγορά. Η επίγουσα ανάγκη πρόσβασης των αγροτικών προιόντων μας σε νέες αγορές οδηγεί σταθερά στην υιοθέτηση ανάλογων μορφών διάθεσης των αγροτικών προιόντων , οδηγόντας σε πιστοποίηση και αναβάθμιση της ποιότητας , σε τυποποίηση και παραπέρα επεξεργασία. Μια διαδικασία που προσθέτει αξία στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την καθετοποίηση και την ανταγωνιστικότητα της στις διεθνείς αγορές .
Στήν Ελλάδα σήμερα υπάρχει έλλειμα οργάνωσης, κάτι που θα συνέβαλε τόσο στην αύξηση της παραγωγής όσο και στην καθετοποίηση της παραγωγικής αλυσίδας. Καταγράφεται όμως και έλλειμα επιχειρηματικότητας εστιασμένης στην ανταγωνιστικότητα και στην αναζήτηση νέων αγορών. Επομένως , είναι βέβαιο ότι το ζήτημα της επιχειρηματικής οργάνωσης των αγροτικών εκμεταλέυσεων , καθώς και των συνεργατικών εκμεταλλέυσεων τους ( συνεταιρισμοί, ο.π. ) θα εξελιχθεί στο άμεσο μέλον.
Συστήματα όπως η Συμβολαιακή γεωργία θα έχουν θεαματικά αποτελέσματα προς όφελος των παραγωγών , των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας.
Η σύγχρονη αντίληψη για την ολοκληρωμένη υποστήριξη των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας περνάει μέσα από την σύνθεση πολλών παραγόντων .
την ασφαλή παραγωγή και την ολοκληρωμένη διαχείριση ,
την ανάγκη καθετοποίησης και διασύνδεσης με τις αγορές
την ορθή διαχείριση των εισθροών και ως εκ τούτου τον έλεγχο και την μείωση του κόστους παραγωγής και
την σωστή διοικητική και λογιστική διάρθρωση των εκμεταλεύσεων.
Τέλος η γεωργία του μέλλοντος θα είναι συνακόλουθο της καινοτομίας , της γνώσης και των σύγχρονων τεχνολογιών στην αγροτική οικονομία και την αγροτική επιχείρηση.